Cand vorbim despre amenajarile de gradini mici, in online si in revistele de specialitate gasim nenumarate surse de inspiratie si idei de amenajare a gradinii, insa prea putine ofera detalii, astfel incat sa iti formezi o idee clara despre cum vrei sa arate gradina ta. Cand vine vorba despre detalii, lucrurile se complica mult mai mult.
Noi suntem aici sa iti oferim un ghid complet despre ce inseamna amenajarea unei gradini si cum poti face acest lucru singur.
Cum se face amenajarea unei gradini mici
Daca ai o gradina de mici dimensiuni si doresti sa o amenajezi intr-una mica sti cocheta, continua sa citesti.
Planul orizontal al gradinii
Indiferent ca ne dorim o gradina elegant-luxurianta sau una minimalista si aerisita, cand vorbim despre amenajari gradini si curti, ne referim la doua planuri principale:
- Primul este cel orizontal, plat, ca si cum gradina ar fi vazuta de sus;
- Al doilea este tridimensional, in care te poti imagina parcurgand gradina la 1,5 m de sol.
Planul tridimensional
In amenajarea unei gradini de mici dimensiuni, planul orizontal este cel descoperit la un prim contact cu gradina si reprezinta imaginea de ansamblu, in care detaliile conteaza mai putin. In plan vertical, detaliile devin mai importante si joaca rolul de elemente structurante. De ce 1,5 m de la sol? Pentru ca de acolo intelegem cel mai bine o gradina, de pe scaun, relaxati, pregatiti sa ne lasam coplesiti de spiritul si armonia acelui loc.
Idei de amenajare gradina mica
Cand vorbim despre amenajarea unei gradini, inevitabil vom ajunge si la capitolul de armonie a unei gradini. Indiferent ce fel de ambianta iti doresti in noua ta gradina este necesar sa iei in calcul anumite elemente.
Armonia ca notiune de baza
Asa cum spuneam anterior, armonia este notiunea de baza care trebuie respectata cand discutam de amenajarea unei gradini mici. Abordam pentru inceput planul orizontal.
O alee din piatra naturala (realizata din placi, piatra cubica sau din pasi japonezi) nu ar trebui sa taie pe jumatate gradina, pentru ca altfel va rezulta o structura simetrica, iar simetria este in general de evitat.
Aleea in amenajarea gradinii
Ca sa nu ne facem griji in privinta acestei simetrii, putem crea o alee sinuoasa, cu una sau doua curbe. Aleea poate sa fie si dreapta, cu o latime constanta (deci aratand ca o linie),si atunci inducem o senzatie geometrica mai profunda spatiului (minimalism, hi-tech). Daca preferam o ambianta luxurianta, rustica, latimea aleii poate varia usor din loc in loc. In acest caz aleea se construieste adesea cu ajutorul pietrelor poligonale care pot avea sau nu rosturi intre ele.